Starta ett hotell

Det där med att starta hotell kan vara en stor dröm om man är serviceminded och om man har hotell eller turism som intresse. Men det behöver faktiskt inte vara en dröm, utan man kan förverkliga den. Det kanske inte går helt smärtfritt, och man kanske inte kan börja i stor skala. Men hur går man tillväga för att starta ett hotell?

Hitta lämpliga lokaler

Det allra första man bör göra är att fundera över hur stora lokaler man behöver. Vill man ha ett stort hotell krävs självklart större lokaler, medan man kan klara sig med en mindre byggnad om man vill ha några få rum i vandrarhemsstuk. När man letar lokaler kan man aningen leta efter en lokal som redan är inredd som hotell, eller så köper man ett skal och bygger rum, korridorer och annat på egen hand.

Att hitta rätt lokal är dock inte helt enkelt. Man kan behöva leta online, i tidningar och genom att fråga runt. Det kan också vara klokt att kontakta en mäklare och informera dem om vad man söker. På så sätt kan mäklaren hålla utkik och sedan hör de av sig om de finner något som passar.

Hur mycket personal behövs?

Man behöver också titta lite på hur mycket personal som behövs. På ett vandrarhem där gästerna bara sover och får ordna mat med mera på egen hand kanske det inte krävs mer än en eller två anställda. På ett stort hotell med matservering, spa och konferens krävs självklart också mer personal som kan sköta alla de olika sysslorna. Personal kostar pengar att anlita, och det kan också ta tid att hitta rätt personer som gör jobbet.

Köpa in utrustning

Det krävs en del utrustning och möbler för att inreda ett hotell. Det ska finnas sängar, hyllor, skrivbord, gardiner och en hel del annat på rummen. I de allmänna utrymmena kan det också vara fint att ha olika möbler, man behöver en receptionsdisk, datorer och matlagningsutrustning. Det här kostar en hel del pengar.

Tillstånd som behövs

Det krävs också en del tillstånd för att man ska få driva ett hotell. Vill man ha alkoholservering måste man till exempel ha serveringstillstånd. Tillstånd krävs för att driva hotellet om det finns plats för minst nio gäster, eller om det finns fem gästrum eller mer. Man ansöker om tillstånd hos Polisen, men man kan även behöva kontakta sin kommun och kontrollera med dem om de behöver göra några kontroller på hotellet.

Starta hotell i Sverige eller utomlands?

Man kan välja mellan att starta sitt hotell i Sverige eller att göra det utomlands. Visst kan varmt klimat och klarblått vatten locka, men även i Sverige är det populärt med hotell och övernattningsmöjligheter.