Olika hotelltyper

Det finns flera olika typer av hotell och det kan vara klokt att fundera lite kring vilken sorts hotell man vill öppna. Beroende på hotellsort kan man behöva olika mängd personal, olika stora lokaler och mycket annat. Här tar vi upp mer om de olika hotelltyperna.

Hotell

Ett hotell är kanske den vanligaste typen av boendeform när man är på semester. På hotell finns i regel matservering, frukost, kanske någon mindre butik och överlag är hotellen större. På hotell bokar man rum för en person, eller för ett sällskap. Inga främmande kommer in i rummet, förutom de som städar. I kostnaden ingår i regel frukost, byte av handdukar, bäddning och städning av rummet. Man behöver med andra ord inte tänka på något utom möjligen middag. På hotell finns inte möjlighet att laga mat på egen hand, men ibland finns en minikyl på rummet.

Vandrarhem

På ett vandrarhem sköter man sig mer själv. Det brukar finnas ett kök som man delar med de andra gästerna, och ibland delar man också badrum samt dusch. Man får städa rummet på egen hand, och på vissa vandrarhem förekommer också sovsalar. Där betalar man bara för en säng, men nackdelen är att man delar salen med helt främmande personer och inget skiljer sängarna åt. Att bo på vandrarhem är ofta billigare än att bo på hotell.

Glamping

Glamping är också ett slags hotell, som även kan liknas med camping. Här hyr eller lånar man ett större tält med olika faciliteter. I tältet finns en vanlig säng, i regel ett par stolar, belysning och el. Toalett finns ofta utanför. Glamping är inte fullt lika lyxigt och avskilt som ett hotellrum, men det har en lägre kostnad och det är ett bra alternativ för dem som vill ut lite mer i naturen.

Lägenhetshotell

Ett lägenhetshotell är ett hotell där rummen inte är just rum, utan man betalar för en mindre lägenhet. I regel är det ett rum, kök och toalett, men vissa lägenhetshotell har också alternativ för dem som behöver mer utrymme. Det här är bra alternativ om man ska bo länge på en plats under semestern, om man arbetar på en annan plats eller om man är ett större sällskap. I lägenhetshotellet kan man laga mat, duscha och allt annat, precis som hemma trots att man är någon annanstans.