Hotell och coworking går hand i hand

Allt gick fint! Hotellverksamheterna blomstrade och turisterna älskade att se sig omkring. Sedan kom corona och nu verkar pandemin ha avtagit och folk kan leva som vanligt igen. Men om vi går tillbaka för en stund till hur hotellen lyckades överleva under pandemin och hur människor som jobbade hemma klarade av att koncentrera sig.

Faktum är att flera hotell i storstäder som Stockholm anordnade en slags coworking space i Stockholm dit folk som arbetade hemma och inte kunde gå till kontoret, kunde gå och jobba genom att billigt hyra hotellrum eller mötesrum varje dag eller ett par gånger i veckan. Det blev inte riktigt som ett äkta coworking space i Stockholm men det fanns i alla fall många fördelar.

Fördelen med coworking

Det finns stora fördelar med coworking space i Stockholm och i andra städer. Där kan människor med små företag samlas och både känna sig mindre ensamma när de jobbar, och skapa nya kontakter. Det finns dessutom många ställen som erbjuder coworking där priserna är väldigt låga.

Coworking kan också nischas som så att du hyr ett ställe eller en plats som bara är tänkt för kvinnliga företagare. Det kan vara ett bra sätt att samtidigt främja kvinnor som startar eget eller att sätta personer i samma typ av bransch på samma coworking ställe. På så sätt har du heller inte alla kostnader själv som att stå för en kopiator eller kontorsplats med bekväm utrustning.

Bo och coworka på samma ställe

I vissa städer har man startat ett nytt koncept med coworking och det innebär att folk kan bo och jobba i samma byggnad. Ett exempel på det är Kaktustornen i Köpenhamn där det visserligen inte är någon hotellverksamhet men man kan hyra små lägenheter och det finns en massa mötesrum och annat för att främja expats och småföretagare i unga år.

Hotell som även erbjuder kontorshotell är Quality Hotel i Stockholm. Här kan människor både sova och jobba till ett bra pris.

Många hotell som under pandemin försökt överleva så gott det funkat genom att erbjuda ett hotellrum till en hemmajobbare, eller mötesrummen till coworking, har valt att delvis fortsätta med det. Även om själva grunden med hotellverksamheten numera fungerar och går som på räls, så har många hotellägare insett att man kan bevara vissa delar av hotellen för folk som arbetar hemma men vill komma ifrån skrikande barn ett tag för att kunna fokusera.

Detta fenomen är framför allt känt i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö men också på mindre orter. På mindre orter kan det till och med vara extra bra då många riskerar att vara ganska isolerade som det redan är. Hur som helst är coworking och flexibla arbetsplatser något som kommer alltmer och inte minst på grund av de senaste årens utveckling.